Η αλλαντίαση αποτελεί μια σπάνια αλλά σοβαρή νόσος που προκαλείται από την παρουσία μιας νευροτοξίνης στο σώμα, η οποία συνήθως παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Οι ενδείξεις της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία, απαιτώντας άμεση θεραπεία.

Η ανεπαρκής διατήρηση τροφίμων σε συσκευασίες ή η εσφαλμένη κονσερβοποίησή τους μπορεί να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή της τοξίνης από το συγκεκριμένο βακτήριο.

Η οικιακή παραγωγή κονσερβοποιημένων τροφίμων αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο διατήρησης φρέσκων προϊόντων για εσάς και τους αγαπημένους σας, ωστόσο πρέπει να γίνεται με προσοχή και με απόλυτο σεβασμό προς τις απαραίτητες διαδικασίες ασφαλείας.

Προφυλλάξεις

Τα τρόφιμα με χαμηλή οξύτητα είναι την πιο συχνή πηγή τροφιμογενούς αλλαντίασης που σχετίζεται με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων που παρασκευάζονται κυρίως στο σπίτι. Η τιμή του pH των τροφίμων αυτών είναι μεγαλύτερη από 4,6 και περιλαμβάνεται συνήθως η πλειονότητα των λαχανικών όπως τα σπαράγγια, τα πράσινα φασολάκια, τα παντζάρια, οι πατάτες και το καλαμπόκι, κάποια φρούτα όπως τα σύκα και επίσης το γάλα, όλα τα είδη κρεάτων, τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Η μόλυνση με Clostridium botulinum ενός τροφίμου μπορεί να γίνει λόγω του ακατάλληλου χειρισμού του τροφίμου αλλά και της διαδικασίας κονσερβοποίησης, της αποθήκευσης ή ακόμη και τη χρήση του τροφίμου μετά το άνοιγμα της σπιτικής κονσέρβας. Παραδείγματα τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί με την τοξίνη της αλλαντίασης είναι: ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι, κονσέρβα σάλτσας (sauce) τυριού, κονσέρβες ντομάτας, χυμός καρότου και ψημένες πατάτες τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο.

Χρησιμοποιήστε κατάλληλες πρακτικές για την κονσερβοποίηση τροφίμων

Όταν πρόκειται για τη διαδικασία κονσερβοποίησης τροφίμων στο σπίτι, η τήρηση των επίσημων οδηγιών ασφαλείας των τροφίμων αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης κατά της τροφιμογενούς αλλαντίασης. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και αποφύγετε να ακολουθήσετε συμβουλές που μπορεί να προέρχονται από συγγενείς ή φίλους.

Χρησιμοποιήστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Για την κονσερβοποίηση υπό πίεση, η μέθοδος είναι η κατάλληλη επιλογή για την παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων χαμηλής οξύτητας στο οικιακό περιβάλλον. Αποφύγετε τη χρήση συσκευών που χρησιμοποιούν νερό που βράζει για τρόφιμα χαμηλής οξύτητας καθώς αυτό δεν προστατεύει από την τοξίνη της αλλαντίασης. Επιλέξτε εξοπλισμό που είναι σχεδιασμένος για τέτοιου είδους διαδικασίες.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι ακριβής και λειτουργεί ορθά. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον καθαρισμό, την αποστείρωση και τη χρήση του. Επιλέξτε την κατάλληλη στάση και πιέστε τον εξοπλισμό σύμφωνα με τις οδηγίες για ασφαλείς και αποτελεσματικές αποτελέσματα.

Αν αντιμετωπίζετε αμφιβολίες για την ποιότητα ενός τροφίμου, το καλύτερο είναι να το απορρίψετε! Διατηρήστε τις οικιακές κονσέρβες μόνο για τον κατάλληλο χρόνο. Μετά την ασφαλή επεξεργασία και παρασκευή του τροφίμου, ετοιμάστε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής και αποθηκεύστε το σε καθαρό, δροσερό και σκοτεινό περιβάλλον και σε θερμοκρασίες από 10°C έως 21°C.

Αποφύγετε την κονσερβοποίηση ποσοτήτων μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνετε ετησίως. Αν αμφιβάλλετε για τις οδηγίες και τις ασφαλείς πρακτικές, αποφύγετε την κατανάλωση του κονσερβοποιημένου τροφίμου.

Τέλος, παρατηρήστε τα σημάδια μόλυνσης των κονσερβοποιημένων τροφίμων, όπως διαρροή, διογκωμένος περιέκτης, κατεστραμμένος ή σπασμένος περιέκτης, παρουσία υγρού ή αφρού κατά το άνοιγμα, καθώς και οποιαδήποτε αποχρωματισμένη εμφάνιση, μούχλα ή άσχημη οσμή.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη της αλλαντίασης;

Τα κονσερβοποιημένα σπιτικά τρόφιμα ή το τουρσί πρέπει να συντηρούνται πάντα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους. Συντηρείτε πάντα στο ψυγείο έλαια με σκόρδο ή βότανα που έχετε παρασκευάσει στο σπίτι και μην τα καταναλώσετε εάν δεν τα χρησιμοποιήσετε εντός 4 ημερών. Εάν έχετε ψήσει πατάτες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο, διατηρήστε τις ζεστές, σε θερμοκρασία άνω των 60o C, μέχρι να τις σερβίρετε ή συντηρείστε τις σε ψυγείο με χαλαρό το περιτύλιγμα ώστε να αερίζονται πολύ καλά!