αντιβιοτικά συνθετικό αντιβιοτικό Ένα νέο συνθετικό αντιβιοτικό υπόσχεται θεραπεία κατά σοβαρών χρόνιων λοιμώξεων.

Ένα νέο συνθετικό αντιβιοτικό υπόσχεται θεραπεία κατά σοβαρών χρόνιων λοιμώξεων.

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων που σχετίζονται με την αντοχή στα αντιβιοτικά και ακόμη περισσότεροι ζουν με κακή ποιότητα ζωής λόγω αποτυχίας της θεραπείας τους.

Η μικροβιακή αντοχή αυξάνεται και μια σχετική έρευνα του 2022 που ανατέθηκε από την βρετανική κυβέρνησης σε επιστήμονες προβλέπει ότι έως το 2050 επιπλέον 10 εκατομμύρια άνθρωποι (κατά προσέγγιση) θα υποκύπτουν σε ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις κάθε χρόνο.

Η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση όταν άλλα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά είναι ένας κρίσιμος τομέας μελέτης για τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο.

Ένα νέο συνθετικό αντιβιοτικό που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τα καθιερωμένα φάρμακα κατά των «superbugs» όπως ο MRSA. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Medicinal Chemistry, καταδεικνύει την ισχυρή δράση του αντιβιοτικού Teixobactin, έναντι των βακτηριακών βιοφίλμ. Τα βιοφίλμ είναι συστάδες βακτηρίων που συνδέονται με μια επιφάνεια ή / και μεταξύ τους – τα οποία σχετίζονται με σοβαρές χρόνιες λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Η ανάπτυξη αυτού του συνθετικού αντιβιοτικού βασίζεται στην πρωτοποριακή έρευνα του Ishwar Singh του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, εμπειρογνώμονα στην ανακάλυψη και ανάπτυξη αντιμικροβιακών φαρμάκων και στη φαρμακευτική χημεία.

Η ομάδα ερευνητών του ανέπτυξε απλοποιημένες συνθετικές εκδοχές του φυσικού μορίου Teixobactin, το οποίο χρησιμοποιείται από βακτήρια παραγωγούς για να σκοτώσει άλλα βακτήρια. Οι ερευνητές δοκίμασαν μια μοναδική βιβλιοθήκη συνθετικών εκδόσεων του αντιβιοτικού που «αλλάζει το παιχνίδι», βελτιστοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του φαρμάκου για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Ο Ishwar Singh δήλωσε ότι: «Τα μόρια Teixobactin έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν νέες θεραπευτικές επιλογές κατά των πολυανθεκτικών βακτηριακών λοιμώξεων και των λοιμώξεων που σχετίζονται με το βιοϋμένιο για τη βελτίωση και τη διάσωση ζωών παγκοσμίως. Η μελέτη μας παρέχει μια πολλά υποσχόμενη βάση για περαιτέρω έρευνα και ανοίγει δρόμους για τη διερεύνηση της εφαρμογής του Teixobactin σε διάφορα περιβάλλοντα βιοϋμενίου που σχετίζονται με την υγεία, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων χειρουργικών επεμβάσεων που σχετίζονται με εμφυτεύματα».

Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Innovate UK, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας και το Rosetrees Trust. Εκτός από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, περιλαμβάνει ερευνητές από το Singapore Eye Research Institute, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (Σιγκαπούρη), το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο), το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης (Ολλανδία) και το Πανεπιστήμιο Λίνκολν (Ηνωμένο Βασίλειο).